De wetenschap van de aantrekkingskracht volgens Zoosk: geur boven stem?
Laatste update: februari 25, 2019 door Tess
We hebben allemaal ooit in ons leven wel eens aantrekkingskracht ervaren. Wie kan zeggen dat hij of zij nog nooit een ontmoeting had die diep in ons binnenste ongekende verlangens naar boven deed borrelen?
Het is echter belangrijk om daarbij het onderscheid tussen chemie en aantrekkingskracht duidelijk te maken. Dit zijn in de praktijk twee verschillende concepten die wij maar al te vaak verwarren.
Bestaat liefde op het eerste zicht echt? Hoe werkt aantrekkingskracht nu echt?
Het zijn slechts een paar van de vragen waar de populaire datingsite Zoosk een antwoord op zocht. Ook benieuwd naar de resultaten? Hier hebben wij alvast een samenvatting voor je gemaakt.
Draait aantrekkingskracht rond geur?
Zoals je misschien wel weet is geur één van onze belangrijkste zintuigen. Geur is niet alleen sterk verbonden met ons geheugen en onze smaakzin, maar is ook een belangrijk element in de totstandkoming van aantrekkingskracht.
Volgens de datingsite Zoosk “wordt veel van wat wij leren wanneer we een potentiële partner ruiken onbewust naar ons lichaam gecommuniceerd”. Je hebt misschien ooit al eens over feromonen gehoord. Het zijn net deze feromonen die zonder enige twijfel een deel van de vergelijking zijn wanneer we het hebben over aantrekkingskracht, liefde en betekenisvolle relaties.
Niet toevallig zijn er vandaag de dag dating events die het concept van de blind date naar nieuwe hoogtes stuwen. De regel? De deelnemers ruiken aan de kleding van de andere deelnemers en kiezen hun date op basis van welke geur hen het meeste aantrekt.
Ben jij geen gelover in de kracht van geuren? Bedenk je dan even hoe alleen al de geur van jouw ouderlijk huis of de typische reuk van jouw moeder je als kind al kon kalmeren.
Geur kan ons onbewust heel wat informatie doorspelen over onze partner zoals onder andere hun gezondheid en hoe genetisch compatibel jullie zijn.
In die optiek is aantrekkingskracht, althans volgens een studie gepubliceerd door “the Scientific American”, een belangrijke factor in onze verdere evolutie. Op basis van geur halen we er die immuunsystemen uit die tegengesteld aan de onze zijn. Het gevolg? Sterkere en gezondere baby’s.
Aan het eind van de dag kunnen we toch ook niet ontkennen dat we gewoon zoogdieren zijn!
Is aantrekkingskracht ook visueel?
Absoluut, maar misschien niet op de manier waarop jij dacht…
Zoals de datingsite Zoosk beschreef: er zijn studies uitgevoerd waarbij een groep mannen en een groep vrouwen foto’s te zien kregen van de andere sekse. De resultaten? Zowel mannen als vrouwen voelden zich het meest fysiek aangetrokken tot de mannen met het sterkste immuunsysteem. De mannen voelden dan weer de meeste aantrekkingskracht bij vrouwen die op hun meest vruchtbare punt in de menstruele cyclus zaten.
Vruchtbaarheid zou zelfs een veel grotere rol kunnen spelen dan verwacht.
Blijkbaar wanneer een vrouw op haar meest vruchtbare punt zit klinkt haar stem ook aantrekkelijker voor mannen. Net zoals voor vrouwen een man met een diepe stem aantrekkelijk geacht wordt.
Goed nieuws dus in de strijd tegen de vele stereotypes gebaseerd op schoonheid en vrouwelijkheid!
De wetenschap van de aantrekkingskracht testen met Zoosk
We zouden je graag uitnodigen voor een sociaal experiment op de datingsite Zoosk: registreer je nu en bekijk de verschillende profielfoto’s van singles in jouw buurt.
Welke foto’s oefenen aantrekkingskracht op jou uit en wat hebben ze met elkaar gemeen? Is het jouw dierlijke instinct dat aan jou vertelt welke profielen bij jou passen en wie jou het beste complementeert of toch nog iets anders?
Er valt alleszins veel te winnen en weinig te verliezen!