Hoe je van een kennis een vriend maakt
Laatste update: oktober 7, 2015
Het begroeten van de volgende persoon die je tegenkomt, praten over de regen en het fijne weer met een shop assistent, of banaliteiten uitwisselen met de dagbladhandelaar. Het is telkens weer een goed begin, maar lang niet voldoende om een langdurige vriendschap te ontwikkelen. Mensen praten immers slechts in eerste instantie over de onbelangrijke dingen. Na een aantal weken praat je echter al eens over hoe je weekend was. Na een aantal maanden nodig je je nieuwe kennis zelfs uit voor een drankje, of eventueel een barbecue. Het is pas dan dat een simpele relatie een echte vriendschap wordt (of kan worden): de dag waarop iemand je uitnodigt om zijn of haar privé-sfeer te betreden. In een vriendschap verloopt dus alles stap voor stap en in volgorde. In tegenstelling tot de romantische relatie, die vaak wordt aangewakkerd door de buikvlinders van het eerste moment, doorloopt de vriendschapsrelatie verschillende stadia: van de kennismaking, over het groeten, naar het uitkijken naar elkaars aanwezigheid, tot en met het ontstaan van de echte vriendschap. Nog later volgt dan de hechte vriendschap, die met een vriend waar je niet meer zonder zou kunnen.
Vrienden zijn mensen waarmee we veel tijd doorbrengen
Het is niet noodzakelijk om regelmatig te communiceren met iemand die je helpt bij de aankoop van een nieuwe wasverzachter. Wanneer je niet uit jezelf beslist om dit soort relaties te herzien, dan heb je eigenlijk weinig kans om een vriendschap te laten groeien. Vriendschap vraagt immers tijd en consistentie. Vriendschappen worden gevormd door de tijd. Mensen bouwen relaties op door samen tijd door te brengen op een regelmatige basis. Vriendschap verlangt daarvoor een aantal gedeelde interesses en weerkerende gespreksonderwerpen. Een vriend neemt tijd en niets kan de vorming van een echte vriendschap versnellen, wanneer er niet meer kansen komen om samen tijd door te brengen.
Vrienden zijn mensen met wie we interesses delen
De essentie van vriendschap is daarom het ontmoeten van mensen met wie we (een aantal) interesses kunnen delen. Dit kunnen hobby’s zijn, zoals schilderen, kunst of koken, sport, muziek, gedeelde politieke ideeën, of gewoonweg feesten. Daarom kan een eenzaam persoon, die nood heeft aan sociale interactie, geen betere raad krijgen dan deel te nemen aan groepsactiviteiten. Word lid van een club, een associatie, een sportteam of een groep vrijwilligers: het werkt! Waarom zou je zoiets doen? Omdat het delen van gezamenlijke interesses en ervaringen een relatie verrijkt. Het geeft de relatie toekomst en eindeloos veel gespreksonderwerpen. Een relatie die bijvoorbeeld begint op het sportveld maakt veel meer kans om een echte vriendschap te worden dan een vriendelijke glimlach naar de bakker.
Vrienden zijn mensen waarmee we sterke ervaringen beleven
Gedeelde interesses helpen ons om overeenkomsten te vinden met andere mensen. Maar hoe maken we de overgang van deze fragiele relatie naar een solide vriendschap? Het antwoord is: door het creëren van ervaringen en een groot aantal blijvende herinneringen. Vriendschap wordt gevoed door herinneringen en wordt zo rijker met de jaren. Zo komt het ook dat veel vriendschappen gevormd worden tijdens de studietijd. Tijdens de studentenjaren zijn veel studenten nog maagd. Vriendschappelijke relaties zijn op dit punt nog eenvoudig te ontwikkelen. Later wordt dat moeilijker.
Er zijn verschillende types van situaties waarmee je een memorabele ervaring kunt creëren. Je kunt naar een feest gaan (waar je eventueel samen dronken wordt). Je kunt samen een sport beoefenen of samen lijden. Of je kunt samen een moeilijke tijd overwinnen, zoals de ene collega die de andere door een scheiding helpt. De relatie moet zich op een natuurlijke manier tot een vriendschap transformeren. Je moet ze voeden, cultiveren en de kansen geven om zich te ontwikkelen tot ware vriendschap.
Om dit te doen, moet je proberen om aandacht te besteden aan je kennis van de andere persoon, en wel zo vaak mogelijk. Je moet de context die de ontwikkeling van je vriendschap zal voeden als het ware anticiperen. Bied je toekomstige vriend een drankje aan, speel een sport (het is eenvoudiger jezelf te motiveren in groep), doe eens een picknick in plaats van altijd in de kantine te blijven, etc. Kort gezegd: neem de kans om activiteiten te suggereren waarvan jullie samen kunnen genieten!